Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/bti/public_html/012.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Jak zrobić sałatkę warstwową? - potrawy świąteczne 2017/2018

Warstwowe; z selerem, ananasem, ryżem

Sałatki lubią chyba wszyscy – są smaczne, zdrowe i można przygotować je na mnóstwo sposobów. To doskonałe potrawy na co dzień, ale jeśli nie mamy czasu na ich przygotowanie w ciągu roku, zadbajmy, aby pojawiły się na naszym stole przynajmniej na święta. Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowa ku temu okazja, gdyż na pewno odwiedzą nas wówczas bliscy. Jaka zatem sałatkę najlepiej zrobić na święta? Najlepiej taka, która nie tylko dobrze smakuje, ale i pięknie wygląda, czyli sałatkę warstwową.

Do bardzo smacznych należy na pewno sałatka z selerem i ananasem. Do jej przygotowania potrzebujemy przede wszystkim przezroczystej salaterki – tylko wówczas warstwy będą widoczne, a ze składników na sałatkę potrzebny będzie 1 słoiczek selera konserwowego, 1 puszka krojonego ananasa, 1 puszka słodkiej kukurydzy konserwowej, 200 gramów szynki, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 2 czubate łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 5 jajek oraz kolorowy pieprz i sól.

Najpierw gotujemy na twardo jajka w osolonej wodzie, obieramy je ze skorupek i odkładamy do ostygnięcia. Selera, kukurydzę i ananasa odsączamy na sitku, natomiast szynkę kroimy w drobną kosteczkę. Przygotowujemy sos z majonezu, jogurtu oraz świeżo mielonego pieprzu i soli. W przezroczystej salaterce układamy warstwę selera, następnie warstwę ananasa, szynkę, a następnie kukurydzę. Wierzch polewamy sosem majonezowo – jogurtowym i posypujemy posiekanymi jajkami. Wierzch możemy dodatkowo posypać posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki i oprószyć kolorowym pieprzem. Sałatkę mieszamy dopiero na własnym talerzu, po nałożeniu po trochu każdej warstwy.

Doskonałą potrawą na stół świąteczny będzie równie ładnie prezentująca się warstwowa sałatka z tuńczykiem i ryżem. Aby ja przygotować, potrzebujemy 100-gramowego woreczka ugotowanego ryżu, 2 puszek tuńczyka w sosie własnym albo w oleju, 1 puszki kukurydzy, kilku ogórków konserwowych, 2 średniej wielkości cebul, 4- 5 jajek, jogurtu naturalnego, majonezu, soli oraz pieprzu.

Jajka gotujemy na twardo, obieramy z łupin i kroimy w kostkę. Cebule również obieramy i drobno siekamy. Tuńczyka odcedzamy z zalewy i rozdrabniamy widelcem. Kukurydzę także odsączamy na sitku lub durszlaku, a ogórki kroimy w kostkę. Jogurt trzeba dokładnie wymieszać z majonezem, doprawiając solą i pieprzem. W przejrzystej salaterce wykładamy połowę woreczka ryżu, następnie jedną puszkę tuńczyka, jedną posiekaną cebulę, połowę ogórków, warstwę kukurydzy i warstwę z połowy jajek, które polewamy połową sosu. Następnie układamy kolejne warstwy w tej samej kolejności i znów wszystko polewamy sosem. Gotową sałatkę dekorujemy posiekanym żółtkiem – wygląda ona bardzo efektownie, dlatego świetnie sprawdzi sie także na Sylwestra.